Tijdens deze operatie worden drie kleine openingen gemaakt in het oogwit (de harde oogrok) op een paar millimeter achter het hoornvlies. Via deze openingen worden een miniem infuusje, een lichtkabeltje en een apparaatje (vitrectoom) ingebracht. Tijdens de ‘vitrectomie’ wordt via dit infuusje het glasvocht verwijderd en kan speciale vloeistof worden ingebracht die helpt het netvlies weer goed op de plek te leggen. Daarna kan het netvlies worden gelaserd.
Nadat het netvlies zo goed mogelijk is vastgezet, wordt het oog weer gevuld met gas of olie die het netvlies op de plaats drukken. Vaak wordt er gas gebruikt als er extra druk nodig is boven in het oog omdat gas opstijgt. Mocht er juist extra druk nodig zijn onderin het oog, dan wordt veelal olie (siliconen olie) gebruikt omdat deze, ondanks dat olie op water drijft, toch een goede druk onder in het oog geeft.  Olie wordt ook vaak gebruikt als er sprake is van ernstige schade aan het netvlies en er langere tijd druk (tamponade) nodig is om het netvlies op de plaats te houden en te laten genezen. De netvlieschirurg zal veelal tijdens de operatie beslissen of er gas of olie wordt gebruikt als extra ‘drukverband’.
Afhankelijk van het type gas wordt dit na verloop van een aantal dagen of weken geleidelijk door het lichaam opgenomen. Het oog vult zich dan vanzelf weer met eigen oogvloeistof. Naarmate het gas verdwijnt, wordt het zicht in dit oog ook weer steeds beter. In een aantal gevallen zal het gezichtsvermogen echter niet helemaal meer optimaal zijn. Als het schade aan het netvlies groot is, lukt het niet altijd om het netvlies weer perfect te repareren. Littekens in het netvlies kunnen het zicht helaas negatief beïnvloeden.

Soms is er meer dan één operatie nodig
Gas wordt geleidelijk weer opgenomen door het lichaam en vanzelf vervangen door eigen oogvloeistof. Dat geldt niet voor de olie, die moet na een aantal maanden operatief weer worden verwijderd. Afhankelijk van de situatie kan de olie dan worden vervangen door vloeistof, nieuwe olie of gas.
Helaas laat bij 15% van de patienten het netvlies na een operatie weer los; ook dan zal er een nieuwe operatie nodig zijn.
Na een operatie rustig aan doen
Na een operatie is het noodzakelijk een periode het hoofd heel rustig te houden en lichamelijke inspanning te mijden. Bukken, tillen, sporten en zwaar werk doen zijn niet verstandig. Als het ook nodig is om bijvoorbeeld in een bepaalde houding te slapen, zal uw arts u dat vertellen. Verder worden er oogdruppels voorgeschreven die eventuele infecties moeten tegengaan. Deze dienen volgens een bepaald afbouwschema worden gebruikt. Ook hierover zal uw arts u informeren. Na een operatie vinden er een aantal controles plaats. Mocht er tussen controles in iets zijn waar u zich zorgen over maakt, dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek of de afdeling oogheelkunde.

folder vitrectomie operatie 

Sluit de enquête