Een netvliesloslating treft ongeveer jaarlijks drieduizend mensen in Nederland. Kleine lichtflitsen die in een ooghoek opduiken, zwarte vlekjes die door het beeld dansen, of het wegvallen van een deel van uw zicht kunnen wijzen op een (beginnende) netvliesloslating. Gelukkig zijn er diverse behandelmethoden; belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen.

Opbouw van de oogbol en het netvlies

Een oogbol is voor het grootste deel gevuld met helder doorzichtig glasvocht, een soort gel. Dit ‘glasachtig lichaam’ geeft het oog vorm en houdt het netvlies (de retina) op z’n plek. Het netvlies is de ‘binnenbekleding’ van het oog. Het is een vliesdunne, lichtgevoelige laag aan de achterkant van de oogbol waarin miljoenen zenuwcellen het licht dat het oog binnenkomt, opvangen en doorseinen naar de hersenen. Bij een (ernstig) beschadigd netvlies valt het beeld (deels) weg. Centraal in het netvlies liggen de ‘gele vlek’, oftewel ‘macula’ en de oogzenuw. De lens en het hoornvlies liggen aan de voorkant van de oogbol. Al deze onderdelen zijn nodig om goed te kunnen zien.

Hoe ontstaat een netvliesloslating of ‘ablatio retinae’?

Het glasvocht in de oogbol krimpt (vervloeit) iets naarmate we ouder worden. Het vliesje rond het glasvocht komt dan los van het netvlies. Dit is een normaal proces waar de meeste mensen niets van merken. Er kunnen echter problemen ontstaan als het glasvocht op een bepaalde plek niet soepel loskomt, maar ergens vast blijft ‘plakken’ en zo spanning op het netvlies zet. Op zo’n plek kan een scheurtje in het netvlies ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak van netvliesloslating is dan ook veroudering. Mensen die sterk bijziend zijn, dus slecht in de verte kunnen zien, lopen meer risico. Een netvliesloslating kan eveneens optreden na een staaroperatie. Ook een harde klap op het oog kan een netvliesloslating veroorzaken. 

Wat kunt u daarvan merken?

Kleine bliksemschichten (lichtflitsen) die in een ooghoek opduiken of zwarte vlekjes die acuut zijn ontstaan (mouches volantes) en door het beeld dansen, kunnen wijzen op een glasvochtmembraan loslating. Hierbij kan een scheurtje (gaatje of defect) in het netvlies zijn getrokken. Als er vocht door dat gaatje achter het netvlies siepelt, ontstaat een netvliesloslating. Het zien van een donkere balk of het wegvallen van een deel van het beeld, kunnen op een netvliesloslating wijzen. In al deze gevallen is het belangrijk dat u zich meteen meldt bij een arts en duidelijk aangeeft wat u ziet of niet meer ziet. Het behandelen van een netvliesloslating kan (ernstige) blijvende schade aan het gezichtsvermogen voorkomen.

Behandeling

Er zijn verschillende methoden om een netvliesloslating te behandelen:

  • Het inbrengen van gas met laser behandeling bij een zeer kleine netvliesloslating (pneumatische retinopexie)
  • Een uitwendige procedure: de conventionele netvliesoperatie
  • Een inwendige procedure: glasvocht of netvliesoperatie (vitrectomie)

Met de patiënt wordt altijd uitvoerig besproken welk beleid in de individuele situatie het beste gevoerd kan worden.

Sluit de enquête