Staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie ter wereld en tevens een veilig en een succesvol ingreep. Tijdens een staaroperatie wordt een troebele lens van de patiënt vervangen door een heldere kunstlens. Hoewel moderne kunstlenzen het gezichtsscherpte volledig kunnen herstellen, sommige patiënten zijn niet tevreden over de kwaliteit van het zien en klagen over het wazige zicht of ongewenste lichtverschijnselen.
Ongewenste lichtverschijnselen
Ongewenste lichtverschijnselen zijn het zien van kringen, streepjes en schitteringen rond de lichtbronnen, verblinding door licht of het opmerken van de schaduwen aan de zijkanten van het gezichtsveld. Hoewel deze lichtverschijnselen vaak voorkomen, hebben de meeste patiënten daar geen of weinig last van. Echter, in sommige gevallen zijn deze lichtverschijnselen zo ernstig dat een aanvullende behandeling noodzakelijk is.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek kijken wij hoe vaak lichtverschijnselen voorkomen na een staaroperatie en hoe ernstig ze zijn. Tevens, kijken wij naar de mogelijke oorzaken van de lichtverschijnselen en de mogelijke factoren die het beleven van de klachten kunnen beïnvloeden. Met andere worden, willen wij nagaan waarom bij sommige patiënten klachten wel of niet minder worden met de tijd en waarom sommige patiënten helemaal geen klachten hebben, terwijl de andere veel last ervaren van de lichtverschijnselen. Het in kaart brengen van de mogelijke oorzaken van de lichtverschijnselen zou in de toekomst helpen om de klachten te voorkomen of een optimale behandeling daarvan te kiezen.
Promovendus: drs. N.Y. Makhotkina
Promotor: prof. dr. R.M.M.A. Nuijts
Co-promotor: dr. T.T.J.M. Berendschot
Overige betrokkenen: dr. M.D. Nijkamp, dr. V. van de Ven, prof. dr. R.A.C. Ruiter, prof. dr. B. van den Borne