PREMED studie: over het voorkomen van netvlieszwelling na een staaroperatie

Staar

Staar (of cataract) is een oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt. Patiënten merken dit doordat ook hun zicht troebel wordt. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens (zie rechts).  

Maculaoedeem

Helaas kan na een staaroperatie een zwelling van het netvlies ontstaan. Het netvlies is het achterste deel van het oog. Door de zwelling kan het netvlies niet goed functioneren en kunnen er opnieuw problemen ontstaan bij het zien. Deze zwelling wordt maculaoedeem genoemd. Na een staaroperatie hebben 0-6% van de patiënten hier last van. Bij patiënten die bekend zijn met diabetes ligt dit percentage hoger: tot wel 56% gaat slechter zien door maculaoedeem na een staaroperatie.

Doel van het onderzoek

Op dit moment worden veel verschillende behandelingen gebruikt om het ontstaan van maculaoedeem na een staaroperatie tegen te gaan. Helaas is nog niet duidelijk welke behandeling het beste werkt. Daarom willen we tijdens dit onderzoek de verschillende behandelingen vergelijken. Aan het onderzoek doen ongeveer 1135 patiënten mee. In Nederland doen de ziekenhuizen uit Maastricht, Heerlen, Amsterdam, Tilburg, Den Haag, Veldhoven, Hilversum en Breda mee aan het onderzoek, maar we werken ook samen met ziekenhuizen uit België, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Op basis van de resultaten van dit onderzoek hopen we in de toekomst het ontstaan van maculaoedeem na een staaroperatie te kunnen voorkomen.  

Promovendus:
drs. L.H.P. Wielders

Projectleider:
prof. dr. R.M.M.A. Nuijts

Andere onderzoekers:
dr. J.S.A.G. Schouten
dr. F.J.H.M. van den Biggelaar
dr. B. Winkens
drs. R. Simons

 

Sluit de enquête