Corneale crosslinking

In overleg met uw oogarts heeft u besloten een corneale crosslinking te laten uitvoeren. Deze behandeling stabiliseert de vorm van het hoornvlies. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

Crosslinking is een methode om het hoornvlies mechanisch te stabiliseren. Bij deze behandeling wordt het oog eerst gedruppeld met vitamine B druppels, waarna het hoornvlies wordt belicht met ultraviolet A-licht. De combinatie van ultraviolet A-licht en vitamine B zorgt ervoor dat de collageenvezels in het hoornvlies extra verbindingen met elkaar gaan vormen. Hierdoor wordt het hoornvlies stugger en gaat het minder uitpuilen. De ingreep wordt verricht bij patiënten met aandoeningen waarbij het hoornvlies in toenemende mate uitpuilt, zoals keratoconus, pellucide marginale hoornvlies degeneratie en post-LASIK ectasie.

 

De operatie

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving met oogdruppels.

Eerst wordt het oog steriel afgedekt. Dan wordt het meest oppervlakkige hoornvlieslaagje (het epitheel) weggeveegd en wordt het oog gedurende 10 minuten gedruppeld met vitamine B oogdruppels. Dit zorgt ervoor dat de vitamine B oogdruppels goed kunnen doordringen in het hoornvlies. Hierna wordt het hoornvlies gedurende 9 minuten belicht met ultraviolet A-licht. De intensiteit van het ultraviolet licht is zo ingesteld dat andere oogstructuren niet beïnvloed of beschadigd raken. Aan het einde van de behandeling wordt een doorzichtige, zachte verbandlens op het oog aangebracht die een week later wordt verwijderd. De behandeling vindt aan één oog plaats.

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Eenmaal terug bij de polikliniek Oogheelkunde krijgt u de laatste instructies en mag u meteen naar huis.

Complicaties

De kans op complicaties tijdens of na corneale crosslinking is klein. De belangrijkste risico’s zijn: een infectie, problemen met de genezing en een verhoogde oogdruk. De gezichtsscherpte kan na de behandeling soms wat minder zijn, maar dit herstelt vanzelf. Bij een klein deel van de patiënten, ongeveer 7%, heeft de behandeling geen effect.

  • Na de behandeling krijgt u een recept mee voor verschillende oogdruppels (antibiotica en kunsttranen), die u tot 1 maand na de operatie dient te gebruiken. U mag eenmaal thuis direct al beginnen met druppelen:

    • Trafloxal EDO 3 dd 1 druppel verdeeld over de dag gedurende 1 week  
    • Duratears Free 8 dd 1 druppel verdeeld over de dag gedurende +/- 3 weken
  • Na uitwerking van de verdoving gaat uw behandelde oog pijn doen. Hiervoor kunt u direct na de behandeling 50 mg Diclofenac innemen samen met 50mg Tramadol. Dit mag u de eerste 48 uur nog 4 maal herhalen (maximaal 4 tabletten van elk, per 24 uur). Voor het slapen gaan neemt u de avond na de behandeling een tablet Lorazepam in. Wij adviseren u de eerste 24 uur na de behandeling rust te houden.

  • Uw dagelijkse werkzaamheden kunt u meestal na twee dagen weer hervatten. Wegens wazig zicht kunt u tijdelijk niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. De eerste drie weken mag u niet sporten of zwembad/sauna bezoeken.

  • Uw eigen contactlens mag u de eerste vier weken niet dragen. Wij vragen u om deze minstens twee dagen voor elk controlebezoek weer uit te laten.

Wetenschappelijk onderzoek

In de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht wordt voortdurend wetenschappelijk onderzoek verricht om meer inzicht te krijgen in de diagnostiek en behandeling bij patiënten met keratoconus.

Sluit de enquête