Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan ook bij volwassenen optreden. Het gaat hier over het gewone scheelzien, waarbij de oogspieren normaal functioneren. Deze vorm van scheelzien komt voor bij 3 - 5% van de bevolking. Wanneer de beide ogen niet op hetzelfde punt gericht staan, treedt er dubbelzien op. Schele kinderen hebben de mogelijkheid het beeld afkomstig uit het oog met de afwijkende stand in hun hersenen te onderdrukken (er treedt suppressie op). Als steeds hetzelfde oog scheel kijkt en onderdrukt wordt, dan kan dit oog lui (amblyopie) worden. Het kan dan niet meer scherp zien en de persoon ziet geen diepte. De voornaamste reden om scheelzien al op jonge leeftijd op te sporen is een eventueel lui oog op tijd te ontdekken en met grote kans op succes te behandelen.

Links

Strabisme-operatie

Als tot een operatie besloten wordt, wordt eerst een afspraak gemaakt voor uitgebreide pre-operatieve oogmetingen, om precies uit te kunnen rekenen welke spieren hoeveel mm. geopereerd moeten worden. Dan wordt een definitief operatieplan gemaakt samen met de kinderoogarts, die de operatie uitvoert. 

De strabisme-operatie zelf vindt plaats onder algehele narcose op het chirurgisch dagcentrum. Op de operatiedag zelf mag u als ouder mee met uw kind totaan het moment van inslaapmaken. De totale operatieduur is gemiddeld ongeveer 1 uur. Omdat het een dagbehandeling betreft, wordt uw kind in principe niet opgenomen en mag het meteen na de operatie naar huis, tenzij er extra zorg nodig is. Dat bepaalt de anesthesist. Na de operatie krijgt u een recept mee voor oogdruppels en oogzalf en een controle afspraak bij de orthoptist.

 

Sluit de enquête