Pterygium

Het witte deel van de oogbol is aan de buitenkant bedekt met slijmvlies (conjunctiva). Het doorzichtige voorste deel van het oog is het hoornvlies.

Een pterygium is een overgroei van het slijmvlies over het hoornvlies. Meestal ontstaat een pterygium aan de kant van de neus, maar het kan ook vanuit de buitenste ooghoek groeien. Een pterygium kan langzaam steeds verder naar het midden van het hoornvlies toe groeien.

Symptomen

Een pterygium kan irritatie of droge ogen geven. Er kan roodheid van het slijmvlies ontstaan. Ook kan het zicht verminderd zijn doordat de traanfilm onregelmatig is, doordat de bolling van het hoornvlies (astigmatisme) verandert of doordat het pterygium erg groot is en tot aan het midden van het hoornvlies loopt.

Oorzaak

De oorzaak is niet geheel duidelijk. Er bestaat een relatie met verhoogde blootstelling aan zonlicht/ uv-licht, hitte, droogte en stof. Ook kan chronische irritatie van het oogoppervlak (bijvoorbeeld bij allergische conjunctivitis) mogelijk bijdragen aan het ontstaan van een pterygium.

Behandeling

Als het pterygium klein is dan kunnen kunsttranen verlichting van de klachten geven. Meestal is echter een operatie nodig om het pterygium te verwijderen. Redenen om het pterygium operatief weg te halen zijn:

  • Irritatie die niet beter wordt met kunsttranen
  • Afname van het gezichtsvermogen
  • Toename van het astigmatisme
  • Groei van het ptreygium richting het midden van het hoornvlies
  • Cosmetische reden

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving. Het pterygium wordt, samen met het aangrenzende deel van de conjunctiva, verwijderd. Vervolgens wordt een stukje conjunctiva van een andere plek (meestal van de bovenkant van de oogbol) genomen om het wondje te sluiten. Dit wordt met hechtingen of lijm vastgezet. Soms wordt er een amnionvlies gebruik om het wondje te sluiten.

Na de operatie

U krijgt na de operatie zalf voorgeschreven. Deze zalf moet u tot enkele weken na de operatie gebruiken. U mag drie- tot viermaal per dag paracetamol (2x 500mg) gebruiken tegen de pijn.

Na de operatie zal het oog er rood uitzien, tranen en aanvoelen alsof er zand inzit. Het is normaal dat het verband de eerste dag wat bloederig vocht bevat. Ook kunnen de oogleden wat gezwollen zijn. De roodheid verdwijnt meestal na vier tot zes weken. U kunt uw werk meestal na een paar dagen weer hervatten. Bij twijfel kunt u dit met uw oogarts overleggen.

Mogelijke complicaties

Mogelijke risico’s van de operatie zijn: problemen met de genezing of de hechtingen, plaatselijke verdunning van het hoornvlies, infectie en een recidief van het pterygium (kans dat het pterygium terugkomt).

Sluit de enquête