Staar

Figuur 1
Staar (of cataract) is een oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt. Patiënten merken dit doordat ook hun zicht troebel wordt. De enige behandeling voor patiënten met staar is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens (zie figuur 1).

Geen leesbril?

Na een staaroperatie wordt standaard een monofocale kunstlens geïmplanteerd, waarna een patiënt nog altijd een (lees)bril nodig heeft om dichtbij scherp te kunnen zien.

Figuur 2
Sinds een aantal jaren zijn er ook multifocale kunstlenzen op de markt die de afhankelijkheid van een bril na de staaroperatie verminderen (zie figuur 2). De lenzen verdelen het binnenkomend licht in het oog over meerdere brandpunten waardoor zowel veraf als dichtbij (en bij sommige lenzen ook nog op computerafstand) een scherp beeld ontstaat.

Doel van het onderzoek

Er worden doorlopend nieuwe multifocale lenzen ontwikkeld om een optimale gezichtsscherpte te verkrijgen. In de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde worden wetenschappelijke studies verricht om verschillende multifocale lenzen met elkaar te vergelijken om te bepalen met welke multifocale lens men het beste resultaat krijgt.

Er vinden in de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht regelmatig wetenschappelijke studies plaats naar de werkzaamheid van multifocale kunstlenzen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. S.M.R. Jonker (soraya.jonker@mumc.nl of 043-3875404)

Promovendus: drs. S.M.R. Jonker
Promotor: prof. dr. R.M.M.A. Nuijts
Co-promotor: dr. N.J.C. Bauer
Andere onderzoekers: dr. I.E.Y. Saelens, dr. F.J.H.M. van den Biggelaar, dr. T.T.J.M. Berendschot

Sluit de enquête