Map-dot-fingerprint dystrofie

Wat is Map-Dot-Fingerpring dystrofie?

Map-Dot-Fingerprint dystrofie is de meest voorkomende hoornvliesdystrofie. Ongeveer 2,5% van de mensen heeft het. Het komt soms in families voor als een erfelijke aandoening.

Symptomen

Klachten kunnen lijken op droge ogen: wisselend zicht, fotofobie, overvloedig tranen en een gevoel van zand in de ogen. Ook kunnen er spontaan schaafwondjes (erosies) ontstaan aan het hoornvlies. Dit komt doordat de epitheellaag minder stevig vastzit aan de onderliggende epitheliale basaalmembraanlaag. Een erosie is heel erg pijnlijk. Map-dot-fingerprint dystrofie komt meestal aan beide ogen voor.

Behandeling
  • Kunsttranen en gel of zalf. Deze worden vaak langere tijd toegediend, ook als er geen klachten zijn. De gel of zalf kunt u ’s avonds voor het slapen gaan aanbrengen en is om te voorkomen dat ’s ochtends bij openen van de ogen een erosie ontstaat.
  • Soms worden verband-contactlenzen gebruikt om het epitheel te beschermen of te laten genezen.
  • Bij terugkerende erosies kan met een ingreep het epitheel worden verwijderd. Vervolgens kunnen er met een heel dun naaldje speldenprikjes worden aangebracht in het voorste deel van het stroma. Hierdoor wordt de aanhechting van het epitheel aan de laag eronder steviger.
  • Bij hardnekkige gevallen kan een laserbehandeling (Photo Therapeutische Keratectomie) worden verricht. Eerst wordt de epitheellaag verwijderd. Daarna wordt de onderliggende laag gelaserd, zodat de aanhechting van het epitheel aan de basaalmembraan steviger wordt.

 

Sluit de enquête