Doelmatiger gebruik van donorhoornvlies: de Nederlandse lamellaire corneatransplantatie studie

Gedurende de jaren 1998-2001 daalde in Nederland het percentage gedoneerde hoornvliezen geschikt voor transplantatie van 50.8% (1998) naar 35.2% (2001). De belangrijkste redenen voor het afkeuringspercentage van 64.8% waren afwijkingen van het anterieure cornea stroma en een verminderde endotheelkwaliteit. Door het tekort aan donorweefsel bedraagt de wachttijd voor transplantatie 6 maanden.

Nieuwe lamellaire transplantatietechnieken gebruiken alleen het voorste deel (diepe anterieure lamellaire keratoplastiek, DALK) of het achterste deel (posterieure lamellaire keratoplastiek, PLK) van de cornea voor transplantatie en kunnen met eertijds afgekeurd weefsel worden verricht doordat alleen het gezonde anterieure- of posterieure deel van het hoornvlies getransplanteerd wordt. Door de toepassing van DALK en PLK technieken (in 2001 waren slechts 2.7% van alle transplantaties lamellaire technieken) is een doelmatiger gebruik van de afzonderlijke donorhoornvlies delen mogelijk.

In twee gerandomiseerde clinical trials van DALK vs. PKP en van PLK vs. PKP zijn de kosteneffectiviteit en medische uitkomst van DALK en PLK geëvalueerd. Naast de RCT is een volledige economische evaluatie (FEE) uitgevoerd.

Promovendus:

  • Y. Cheng

Projectleider:

  • dr. R.M.M.A. Nuijts

Projectduur: 2004-2009
Financiering: ZonMw

Sluit de enquête