Laserbehandeling

Er zijn verschillende soorten oogheelkundige laserbehandelingen. We bespreken hier de laserbehandelingen die van toepassing zijn op glaucoom. Deze laserbehandelingen zorgen er niet voor dat uw zicht beter wordt of dat u brilonafhankelijk wordt. De glaucoom laserbehandelingen hebben als doel de druk te verlagen of het voorkomen van een drukproblemen in de toekomst.

Een laserbehandeling voor glaucoom is een poliklinische behandeling en duurt een tiental minuten per oog. Onmiddellijk na de behandeling ziet u vaak minder scherp door het laserlicht en de oogdruppels die u heeft gekregen. Zelf autorijden na de behandeling is dus niet mogelijk. Ook als u met het openbaar vervoer of taxi komt, adviseren wij u een begeleider mee te nemen.

Afhankelijk van het soort glaucoom dat u heeft, zijn er verschillende laserbehandelingen mogelijk. Bij patiënten met nauw- of geslotenkamerhoekglaucoom of ter preventie hiervan kunnen volgende laserbehandelingen toegepast worden:

  1. Perifere iridoplastiek (irisstretching)
  2. Perifere iridotomie

Als er spraken is van openkamerhoekglaucoom zou een lasertrabeculoplastiek (LTP/SLT) een behandeloptie van eerste keuze kunnen zijn.

  • laser iridoplastiek (stretching)

    Een perifere iridoplastieklaser is een preventieve behandeling voor bepaalde vormen van nauw- kamerhoekglaucoom. Als de iris (=regenboogvlies) geplooid in de kamerhoek ligt, zorgt dit voor een obstructie van het kamerwater naar het afvoerkanaal (trabekelsysteem). Met behulp van laser kan de iris uit de kamerhoek ‘getrokken/gestrechd’ worden. Om dit te bereiken worden er lasereffecten aangebracht op de voorzijde van de iris. Hierdoor krimpt de iris een beetje en wordt deze uit de kamerhoek ‘getrokken’. Zo kan het kamerwater het afvoerkanaal beter bereiken. Deze behandeling wordt soms uitgevoerd in combinatie met een andere laserbehandeling (bv. perifere iridotomie of lasertrabeculoplastiek).

    Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

    Voorafgaand aan de laser wordt uw oog verdoofd met druppels. Tijdens de laserbehandeling wordt een contactglas op uw oog geplaatst om het oog tijdens de laserbehandeling te stabiliseren en een betere visualisatie te krijgen. Dit is niet pijnlijk.

    Deze ingreep kan in sommige gevallen leiden tot een kleine vergroting van de pupil. Dit kan in zeer uitzonderlijke gevallen leiden tot visuele klachten.  Op de plekjes waar gelaserd is, kan een klein kleurverschil van de iris ontstaan.

  • Laser Perifere Iridotomie

    Een laser perifere iridotomie wordt gebruikt ter behandeling van geslotenkamerhoekglaucoom of om de ontwikkeling van (acuut) geslotenkamerhoekglaucoom te voorkomen. Bij een nauwe voorste oogkamer kan het kamerwater onvoldoende van de achterste naar de voorste oogkamer stromen. Het kamerwater hoopt zich op in de achterste oogkamer en drukt de iris (=regenboogvlies) in de kamerhoek. Dit zorgt ervoor dat het kamerwater niet afgevoerd kan worden via het trabekelsysteem. Als dit gebeurt, kan het kamerwater vrij plotseling het afvoerkanaal niet meer bereiken en stijgt de oogdruk tot soms erg hoge waarden. We spreken dan van een acuut geslotenkamerhoekglaucoom. Om dit te voorkomen maken we met een laser een kleine opening in de iris. Dit noemen we een iridotomie. Dit zorgt voor een directe verbinding tussen de achterste oogkamer en de voorste oogkamer waardoor het risico op een acute hoge oogdruk vele malen kleiner wordt.

    Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

    Voorafgaand aan de laser wordt uw oog verdoofd met druppels. Tijdens de laserbehandeling wordt een contactglas op uw oog geplaatst om het oog tijdens de laserbehandeling te stabiliseren en een betere visualisatie te krijgen. Dit is niet pijnlijk.

    Het gaatje dat in de iris gemaakt wordt, is erg klein en in de meeste gevallen niet zichtbaar met het blote oog. Een zeer klein aantal patiënten kan na deze behandeling wat last krijgen van klachten van lichtverstrooiing.

  • Lasertrabeculoplastiek

    Een lasertrabeculoplastiek kan uitgevoerd worden bij openkamerhoekglaucoom, pigmentglaucoom of pseudo-exfoliatie glaucoom. Door middel van laserenergie wordt geprobeerd om het afvoerkanaal (het trabekelsysteem) verder te openen waardoor er een betere afvoer van kamerwater ontstaat. Hierdoor krijgt u een oogdrukdaling. Uw arts kan samen met u beslissen om dit als eerste behandeling te doen in plaats van te starten met oogdrukverlagende druppels.

    Ongeveer bij 80% van de patiënten zien we dat er een drukdaling van +/- 20% verkregen wordt na 1 of 2 laserbehandelingen. Het effect van een LTP vermindert meestal in de loop van de jaren waardoor de oogdruk langzaam weer  kan gaan stijgen. Na 3 jaar heeft ongeveer 60% nog een goede oogdruk. Het is mogelijk om deze behandeling vaker dan 1 keer te doen.

    Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

    Ook bij deze laserbehandeling moeten we een contactglas op het oog plaatsen. Het oog wordt  eerst verdoofd met druppels. Het contactglas is nodig om het trabekelsysteem te kunnen visualiseren (zie gonioscopie). Ook deze laserbehandeling is niet pijnlijk.

Bij de nacontroles wordt er beoordeeld welk effect de laserbehandeling op de oogdruk heeft gehad. Als de oogdruk voldoende gedaald is, beoordeelt de oogarts of er glaucoomdruppels of tabletten afgebouwd kunnen worden. U kan enkele dagen een geïrriteerd gevoel aan uw oog hebben.  Ook milde roodheid en hoofdpijn zijn normaal.  Voor deze klachten kan u eventueel een pijnstiller nemen (bv. paracetamol). Als u in de dagen na de behandeling toenemende pijn heeft aan uw oog of een toename van roodheid, neem dan contact op met de poli Oogheelkunde.

Bij bovenstaande laseringrepen is er een kleine kans op complicaties, hierbij kunt u denken aan:

  • Kortdurende verhoogde oogdruk.
  • Tijdens de ingreep kan een kleine bloeding ontstaan die meestal onmiddellijk gestopt kan worden.
  • Aanhoudende of langdurige ontsteking van het inwendige oog. In dit geval zullen de ontstekingsremmers langere tijd gebruikt moeten worden.
  • Visuele klachten zoals lichtverstrooiing.
  • Onvoldoende drukdaling of stijging van de oogdruk na verloop van tijd. Een aanvullende laserbehandeling kan dan noodzakelijk zijn.
  • Zeer kleine kans op beschadiging van het hoornvlies.
  • Andere complicaties zoals cystoid macula-oedeem (zwelling van het netvlies) zijn gelukkig zeer zeldzaam.
  • Wordt mijn oog verdoofd?

    Uw oog zal voor de laserbehandeling met druppeltjes verdoofd worden.

    Moet ik platliggen tijdens de laserbehandeling?

    Nee, tijdens de behandeling zit u rechtop achter het laserapparaat met uw hoofd in een hoofdsteun.

    Hoe lang duurt een laserbehandeling?

    Afhankelijk van het type laserbehandeling varieert dit van enkele minuten tot een kwartiertje.

    Is een glaucoom laserbehandeling pijnlijk?

    In principe is de behandeling niet pijnlijk. Tijdens de behandeling kan het oog wat ongemakkelijk aanvoelen. Na de behandeling is het normaal dat u milde hoofdpijn kan hebben en enige lichtschuwheid.

    Kunnen twee ogen gelijktijdig behandeld worden?

    Uw oogarts zal tijdens uw poliklinische afspraak voorafgaand aan de laserbehandeling samen met u bekijken of het in uw situatie haalbaar is om beide ogen gelijktijdig te laseren. 

    Mag ik na de behandeling naar huis?

    U kan onmiddellijk na de behandeling naar huis. Gedurende enkele uren na de behandeling kan het zicht wazig zijn. Het is dan ook aan te raden om een begeleider mee te nemen. U kan dus ook niet autorijden na de laserbehandeling.

    Moet ik druppelen na de behandeling?

    In de meeste gevallen zal er gedurende één week ontstekingsremmende druppels gestart worden. Het recept hiervoor krijgt u van de arts na de behandeling.

    Wat moet ik doen met mijn glaucoomdruppels?

    Indien u reeds oogdruk verlagende druppels gebruikte voor de laserbehandeling, is het belangrijk om deze verder te gebruiken ook na de laserbehandeling. Tijdens de controles bekijkt uw oogarts samen met u of deze eventueel gestopt kunnen worden.

    Wanneer moet ik contact opnemen?

    In de regel zijn deze lasers erg veilig en is de kans op complicaties erg klein. Indien u enorme pijn heeft en deze in de dagen na de behandeling toeneemt, is het belangrijk om contact met ons op te nemen.

     

Sluit de enquête