De natte vorm van maculadegeneratie is te behandelen met injecties (Avastin® of Lucentis®) in het oog. Door de injecties die wij geven is er een grote kans dat het zien beter wordt of niet verder verslechterd. Vrijwel iedereen ziet op tegen deze injecties in het oog. Vrijwel iedereen zegt achteraf dat het reuze is meegevallen. Het oog wordt goed verdoofd met druppeltjes en ontsmet met jodium. De dokter die prikt is hiervoor opgeleid.

De injecties worden drie keer gegeven met zes weken ertussen. Daarna komt u geregeld bij ons terug om te onderzoeken hoe goed de behandeling heeft geholpen. Als de behandeling niet goed is aangeslagen kunnen meer injecties gegeven worden. Soms gaat het zien verder achteruit, in dat geval zullen wij u tijdig verwijzen voor advies over hulpmiddelen en advies over maatschappelijke en/of psychologische hulp.

De droge vorm van maculadegeneratie leidt niet zo snel tot verminderd zien. Hiervoor is momenteel geen behandeling mogelijk. Doordat wij in een academisch ziekenhuis werken zijn wij echter tijdig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen u dan als eerste nieuwe behandelingen aanbieden.

De droge vorm kan wel de natte vorm worden. Hiervoor is dan wel een behandeling mogelijk. Als u de droge vorm heeft moet u om deze reden goed opletten of het zien in korte tijd achteruitgaat en of rechte lijnen krom gaan lijken. Dan moet u tijdig contact met ons opnemen en binnen enkele dagen door ons onderzocht worden.

Voor patiënten met beginnende maculadegeneratie, natte of droge maculadegeneratie beperken wij het onderzoek niet tot de gele vlek van het netvlies. Het hele oog wordt onderzocht om tijdig andere oogziekten te ontdekken die ook gevolgen voor uw gezichtsvermogen kunnen hebben.

Sluit de enquête