Op het boven- en onderooglid kunnen kwaadaardige gezwellen ontstaan. Langzaam groeiende verdikkingen, spontaan bloedende verdikkingen, verlies van wimpers bij de verdikking en veranderingen in de kleur van de huid bij de verdikking zijn redenen om de verandering te laten onderzoeken.


Moet u er mee naar de dokter?

Wanneer u veranderingen aan het ooglid bemerkt, is het zinvol deze aan uw huisarts te laten zien. Wanneer de verdenking bij uw huisarts bestaat dat het huidkanker betreft, is een verwijzing naar de oogarts zinvol.

Wat kan er aan gebeuren?

Om de diagnose huidkanker te kunnen stellen is i.h.a. een biopsie ("hapje van het weefsel") nodig zodat de patholoog-anatoom het weefsel onder de microscoop kan onderzoeken. Een biopsie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een half uur. De biopsie vindt plaats als dagbehandeling, d.w.z. u hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. Blijkt uit de biopsie dat er sprake is van een vorm van huidkanker, dan dient verdere behandeling plaats te vinden.


Vergoedt uw verzekeraar de behandeling?

De verzekeraar vergoedt de behandeling. Voor het maken van een afspraak is wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk.

Sluit de enquête