Glasvochttroebelingen(floaters en mouches volantes):

Mocht u acuut een vlekje in beeld hebben, dat u niet eerder gezien heeft, moet u via de huisarts contact op nemen met de oogarts. U kunt dan namelijk een netvliesscheurtje hebben.
Behandeling?
Glasvochttroebelingen hoeven in principe niet behandeld te worden. Toch worden ze behandeld als het bij mensen het dagelijks functioneren belemmert, doordat het er meer dan gemiddeld zijn. Het is belangrijk om dit goed met uw oogarts te bespreken.
Behandelingen die mogelijk zijn voor glasvochttroebelingen zijn: een laserbehandeling of een operatie: vitrectomie. Ook dit is een afweging die met de oogarts besproken moet worden.
Operatie:
De behandeling bestaat uit een vitrectomie, hetgeen letterlijk glasvocht verwijderen betekent. Hierbij wordt een groot deel van het glasvocht weggehaald. Het kan dat er nog wat kleine resten achterblijven, het doel van de operatie is om de centrale troebelingen weg te halen.
Voordelen:
Een operatie van troebelingen zal meestal de gezichtsscherpte niet verbeteren, wel zullen alle grote troebelingen weg zijn.
Nadelen en risico:
De operatie leidt tot versnelling van de veroudering van de ooglens: Staar of cataract. Vaak zal er na de operatie voor de maculapucker een staaroperatie moeten volgen. Soms wordt besloten om dit met de vitrectomie te combineren. Verder kunnen er kleine troebelingen achterblijven, ook kunnen er soms troebelingen terugkomen.
De operatie kent, zoals elke operatie complicaties: De kans op infectie van het oog is ongeveer 1:1000. De kans op een netvliesloslating is 2:100. Verder is er na deze operatie ook een grotere kans op het krijgen van een maculapucker en uiterst zeldzaam is het krijgen van een maculagat.
Resultaten
In ongeveer 95% van de gevallen lukt het om de alle troebelingen goed te verwijderen. Een enkele keer is een heroperatie nodig