Glasvochttroebelingen(floaters en mouches volantes):

Glasvochttroebelingen
Een oogbol is voor het grootste deel gevuld met helder doorzichtig glasvocht, een soort gel.Wat zijn glasvochttroebelingen dan nu precies? Deze vlekjes of stofjes zijn eiwitophopinkjes in het glasachtig lichaam van ons oog. Het glasachtig lichaam is een geleiachtige vloeistof in het binnenste van onze oogbol. Normaliter worden deze overbodige eiwitten door het lichaam zelf opgeruimd, maar bij glasvochttroebeling is dit niet het geval. Dit resulteert in eiwitresten binnenin de oogbal. Deze eiwitten hoeven niet persé in het gezichtsveld te liggen, maar wanneer ze dit wel doen, ervaart men dat als het zien van vlekjes in het gezichtsveld. Een eiwit is opgebouwd uit een keten van aminozuren, die je bij een glasvochttroebeling vaak waarneemt als een soort draadje, hier en daar onderbroken door een bolletje. Eiwitten hebben ook de mogelijkheid om zichzelf op te vouwen, waardoor ze tal van vormen aan kunnen nemen. Door zichzelf keer op keer op te vouwen kan het zijn dat de voorheen goed zichtbare structuur vervaagt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een donker vlekje in het gezichtsveld. In feite is dit niet meer dan een compact opgevouwen eiwitstructuur. Troebelingen vallen vaak meer op in een lichte ruimte of als er naar een witte achtergrond gekeken wordt. Ook bij het lezen van een boek (met een witte achtergrond) kunnen de troebelingen zichtbaar zijn.

Mocht u acuut een vlekje in beeld hebben, dat u niet eerder gezien heeft, moet u via de huisarts contact op nemen met de oogarts. U kunt dan namelijk een netvliesscheurtje hebben.

Behandeling?

Glasvochttroebelingen hoeven in principe niet behandeld te worden. Toch worden ze behandeld als het bij mensen het dagelijks functioneren belemmert, doordat het er meer dan gemiddeld zijn. Het is belangrijk om dit goed met uw oogarts te bespreken.

Behandelingen die mogelijk zijn voor glasvochttroebelingen zijn: een laserbehandeling of een operatie: vitrectomie. Ook dit is een afweging die met de oogarts besproken moet worden.

Operatie:

De behandeling bestaat uit een vitrectomie, hetgeen letterlijk glasvocht verwijderen betekent. Hierbij wordt een groot deel van het glasvocht weggehaald. Het kan dat er nog wat kleine resten achterblijven, het doel van de operatie is om de centrale troebelingen weg te halen.

Voordelen:

Een operatie van troebelingen zal meestal de gezichtsscherpte niet verbeteren, wel zullen alle grote troebelingen weg zijn.

Nadelen en risico:

De operatie leidt tot versnelling van de veroudering van de ooglens: Staar of cataract. Vaak zal er na de operatie voor de maculapucker een staaroperatie moeten volgen. Soms wordt besloten om dit met de vitrectomie te combineren. Verder kunnen er kleine troebelingen achterblijven, ook kunnen er soms troebelingen terugkomen.

De operatie kent, zoals elke operatie complicaties: De kans op infectie van het oog is ongeveer 1:1000. De kans op een netvliesloslating is 2:100. Verder is er na deze operatie ook een grotere kans op het krijgen van een maculapucker en uiterst zeldzaam is het krijgen van een maculagat.

Resultaten

In ongeveer 95% van de gevallen lukt het om de alle troebelingen goed te verwijderen. Een enkele keer is een heroperatie nodig

 

 

 

Sluit de enquête