Nieuwe glaucoomrichtlijn voor optometristen

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Het kan leiden tot afname van het gezichtsvermogen en zelfs blindheid. Het verraderlijke aan glaucoom is het sluipende karakter: aanvankelijk zijn er nauwelijks klachten terwijl er toch al schade aan de oogzenuw is.

Optometristen

Optometristen zijn een redelijk nieuwe vakgroep binnen de oogzorg in Nederland. Deze geschoolde paramedici werken (onder andere) in de betere brillenwinkels in Nederland. Ze hebben de kennis, kunde en apparatuur om glaucoom in een redelijk vroeg stadium te herkennen. Hiermee kunnen ze bijdragen aan het opsporen van glaucoom en zo de juiste mensen doorsturen naar de oogarts.

Richtlijn

Om de kwaliteit van de glaucoomzorg van optometristen te standaardiseren en garanderen, zijn regels opgesteld in de vorm van een richtlijn. De richtlijn is succesvol wanneer het gebruik leidt tot het correct doorsturen van glaucoomverdachte patiënten, en bovendien praktisch uitvoerbaar is in de optiekzaken.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek bekijken we de accuratesse van de verwijzingen en uitvoerbaarheid van de richtlijn. Dit doen we in vier regio’s: Maastricht, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Naar aanleiding van dit onderzoek kan de richtlijn aangepast worden voor een optimaal gestroomlijnde samenwerking tussen optometrist en oogarts.

Onderzoekers:
dr. H.J.M. Beckers
dr. A. Coops
prof. dr. N.M. Jansonius
prof.dr. H. Lemij
drs. A.J.J.M Rademakers
drs. M.J. Vaessen

Projectleider:
prof. dr. C.A.B. Webers

Sluit de enquête