Ultra-dunne transplantaten: hoe dunner, hoe beter?

Hoornvliestransplantatie is de enige effectieve behandeling voor ziekten van het hoornvliesendotheel (binnenste laag van het hoornvlies). DSAEK (Descemet Stripping Automatische Endotheliale Keratoplastiek) is een transplantatietechniek waarbij het endotheel en membraan van Descemet (DM) van de ontvanger worden verwijderd en vervangen door een donorlamel bestaande uit posterieure stroma, DM en endotheel, geprepareerd d.m.v. een microkeratoom. Dankzij een veel kortere hersteltijd en betere resultaten heeft DSAEK de afgelopen jaren de klassieke penetrerende keratoplastiek vervangen als de meest toegepaste hoornvliestransplantatie techniek.

Recent klinisch onderzoek suggereert dat dunnere lamellen tot betere visuele resultaten leiden. Het prepareren en transplanteren van dunnere lamellen is echter ingewikkelder en gaat gepaard met hogere kosten.

Het doel van deze studie is om de effecten en kosten van ultra-dunne DSAEK versus standaard DSAEK vast te stellen in een gerandomiseerde studie om zodoende te bepalen of de nieuwe techniek (kosten)-effectiever is dan de standaard behandeling.

Sluit de enquête