Prof. dr. Peter J. Ringens

Medische Retina

Korte beschrijving

Sinds 1 februari 2012 is prof. P.J. Ringens verbonden als staflid aan de afdeling Oogheelkunde; zijn aandachtsgebied is de chirurgische behandeling van glasvocht- en netvliesafwijkingen.

Peter J. Ringens (1953, Nieuwenhagen) studeerde geneeskunde in Nijmegen (1971 – 1982). In die periode was hij werkzaam op de afdeling Biochemie van de Faculteit der Natuurwetenschappen en promoveerde hij in 1981 op de aanmaak van lenseiwitten bij de mens (promotor prof. Hoenders en prof. Bloemendal). In die periode werd de aandacht van de oogheelkunde getrokken. Van 1983 – 1987 was hij in opleiding tot oogarts in het Oogziekenhuis Rotterdam (opleider prof. De Jong). Nadien vertrok hij naar de VS, waar tot 1990 verbonden was aan het Massachusetts Eye & Ear Infirmary (Harvard Medical School) te Boston. In die tijd werkte hij met dr.Thaddeus Dryja aan de genetische achtergrond van retinoblastoom en retinitis pigmentosa.

Bij terugkeer in Nederland volgde specialisatie in glasvocht- en netvlies chirurgie, eerst in Utrecht, later gedurende 6 maanden in Antwerpen bij een van de pioniers op dit gebied, Relja Zivojnovic. Van 1991 – 2004 was hij staflid in het Oogziekenhuis Rotterdam en van 2000 – 2003 was hij voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Van 2004 – 2012 was hij medisch afdelingshoofd van de afdeling Oogheelkunde van VU medisch Centrum te Amsterdam. Daar was hij ook voorzitter van het Stafconvent.

Aandachtsgebieden

Medische Retina

Contact

Zie contactgegevens

Sluit de enquête