PRK (Photorefractieve Keratectomie)

Een laserbehandeling verandert de kromming van het hoornvlies en verschuift het brandpunt van de binnentredende lichtstralen naar het netvlies. Een laserbehandeling wordt met name gebruikt voor de correctie van bijziendheid, maar met de nieuwe generatie lasers is ook correctie van verziendheid mogelijk. PRK (Photorefractieve Keratectomie) is een laserbehandeling waarbij geen hoornvliesflap gemaakt wordt zoals bij LASIK, maar het oppervlak van het hoornvlies afgevlakt wordt met een excimerlaser. In het ACRC wordt PRK toegepast tot -3 D. Daarboven geven wij de voorkeur aan een LASIK behandeling. PRK vindt niet plaats boven een sterkte van -6 D. 

De techniek

Bij PRK wordt eerst het epitheel (de buitenste laag cellen van het hoornvlies) verwijderd met een speciaal borsteltje. Vervolgens wordt met behulp van de excimerlaser hoornvliesweefsel verdampt. Bij iedere laserpuls wordt ongeveer 0.25 micron van het weefsel verwijderd. Doordat er steeds maar een geringe hoeveelheid weefsel verdampt wordt, is PRK een zeer nauwkeurige methode voor refractiechirurgie. De excimerlaser van het ACRC beschikt over zogenaamde “flying spot technology”, die zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van de laserpulsen op het hoornvlies. Er kan een zeer glad oppervlak van het hoornvlies worden gecreëerd en er kunnen zelfs onregelmatige hoornvliezen mee worden behandeld. Door de koppeling van de laser aan een zogenaamde corneatopograaf (een apparaat dat de vorm en kromming van uw hoornvlies kan bepalen) krijgt de laser informatie om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren.

Behandeling

Op de dag van de PRK behandeling krijgt u een half uur voor de behandeling een licht kalmeringstablet en verdovingsdruppels. Vlak voor de operatie wordt het oog steriel afgedekt en nogmaals verdoofd met een oogdruppel. Tijdens de behandeling wordt u gevraagd naar een rood fixatielichtje te kijken. Onze laser heeft een speciale volgfunctie van het oog, een zogenaamde “eye-tracker”, die ervoor zorgt dat ook bij onbedoelde oogbewegingen de laser het oog vanzelf volgt. De laserbehandeling zelf duurt enkele minuten en is over het algemeen pijnloos. Na de ingreep wordt het oog met een kapje afgedekt. U krijgt een recept mee voor onstekingremmende oogdruppels en kunsttranen, die u gedurende enkele weken moet gebruiken. Een PRK behandeling kan leiden tot iets meer lichtgevoeligheid en wazig zicht dan bij een LASIK behandeling, wat wordt veroorzaakt door de gemaakte schaafwond. De wond geneest in de regel na 2-3 dagen.

Voordelen van PRK

Een PRK behandeling is een goed alternatief wanneer een LASIK behandeling vanwege een te dunne cornea niet mogelijk is. In vergelijking met LASIK is de kans op droge ogen na een PRK behandeling kleiner. PRK is zeer geschikt voor mensen die bang zijn voor het loskomen van het flapje dat bij een LASIK behandeling wordt gecreërd (bijvoorbeeld sporters met een relatief hoog risico op oogletsel). Omdat er geen hoornvliesflap gemaakt wordt, treden bij een PRK behandeling geen complicaties op die verband houden met het maken en terugleggen van de flap.

Patiënttevredenheid na een PRK behandeling

Evaluatie van de patiënttevredenheid na een PRK behandeling in het ACRC toont aan dat meer dan 90% van de patienten erg tevreden is over het behaalde resultaat.

Sluit de enquête