Maculadegeneratie is een aandoening van de gele vlek, het gedeelte van het centrum van het netvlies (zie foto rechts) waar iemand scherp mee ziet. Door deze aandoening gaat iemand een grijze of zwarte vlek of vlekken in het centrum zien en minder scherp zien. Vaak is er meer licht nodig om scherp te kunnen zien. Ook kan het beeld vervormd worden, rechte lijnen worden dan krom. Soms is het kleuren zien ook anders.

Waardoor ontstaat maculadegeneratie?

Het is niet precies bekend waardoor maculadegeneratie ontstaat. Met het ouder worden stapelen afvalstoffen zich op in het netvlies. Als dit gebeurt is dit zichtbaar in de gele vlek. Deze afvalstoffen lokken een ontstekingsreactie uit waarbij er nieuwe bloedvaatjes kunnen ontstaan. Door deze nieuwe bloedvaatjes kan er vocht of een bloeding in de gele vlek ontstaan. Ook zonder deze bloedvaatjes kan er door deze processen schade aan de gele vlek ontstaan.

Wie heeft meer kans op maculadegeneratie?

De kans om maculadegeneratie te krijgen is groter op oudere leeftijd. Ook is de kans groter als iemand rookt of te zwaar is. Patienten met hart- of vaatziekten hebben ook een iets groter risico. Verder komt maculadegeneratie vaker voor in bepaalde families en hebben sommige mensen een aangeboren aanleg om macula degeneratie te krijgen. Het risico is ook groter als bepaalde mineralen, vitaminen of andere stoffen minder in het voedsel voorkomen.

Welke vormen van maculadegeneratie zijn bekend?

Er is een voorstadium van maculadegeneratie die kan leiden tot ernstige vorm van maculadegeneratie. Er zijn twee ernstige vormen, de droge en de natte vorm. De droge vorm leidt langzaam tot vermindering van het zien. De natte vorm leidt vrij snel tot vermindering van het zien. De droge vorm kan overgaan in de natte vorm.

Hoe wordt maculadegeneratie vastgesteld?

Maculadegeneratie wordt vastgesteld na een oogheelkundig onderzoek en aanvullend onderzoek. Voor dit onderzoek worden de ogen gedruppeld. Dit leidt tot waziger zien dat enkele uren kan duren. Het aanvullend onderzoek bestaat uit het maken van foto's van het netvlies en afbeeldingen van de doorsnede van het netvlies. Voor het maken van de foto's van het netvlies wordt een kleurstof (fluoresceine) ingespoten waarmee de vaatjes in het oog en eventuele lekkage van bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit is niet belastend hoewel er weleens iemand misselijk wordt of, zelden, over moet geven of enige huiduitslag kan krijgen. Na afloop kleurt de huid geel. Dit is na een dag verdwenen. De afbeeldingen van de doorsnede van het netvlies worden gemaakt met een Optical Coherence Tomograph (OCT). Dit kan gemaakt worden tijdens het bezoek aan de oogarts. Dit onderzoek is niet belastend. Met licht wordt het netvlies beschenen en van het weerkaatste licht worden plaatjes gemaakt. Hierop zijn verschillende afwijkingen te zien die bij maculadegeneratie aanwezig kunnen zijn. De foto's en de OCT worden beoordeeld en daarmee is te zien of u de natte vorm van MD heeft. Dit heeft gevolgen voor de behandeling die nodig is.

Links

Sluit de enquête