Het bijziende (myope) oog

Bij bijziendheid (of myopie) ziet men in de verte minder goed dan dichtbij. Meestal komt dit doordat het oog te lang is, waardoor het brandpunt van de invallende lichstralen niet op, maar vóór het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Hoe groter de bijziendheid, des te onscherper het beeld is. Voor voorwerpen dichtbij valt het brandpunt van de lichtstralen wel op het netvlies, mits het voorwerp zich op de juiste afstand bevindt. 

De mate van bijziendheid wordt verdeeld in:

  • Lage myopie van -1 tot -3 dioptrie (D)
  • Matige myopie van -3 tot -6 D
  • Hoge myopie bij meer dan -6 D.

Voorbeeld: Door een persoon met een -3 D afwijking wordt een voorwerp scherp gezien als het op ongeveer 30 cm van het oog gehouden wordt. Een persoon met lage myopie (tot -3 D) heeft dus het voordeel dat hij dichtbij scherp ziet zonder correctie.

Ongeveer 20-25% van de mensen is bijziend. In Nederland betekent dit dat ongeveer 3.5 miljoen inwoners in enige mate bijziend zijn. Bijziendheid komt vaker in bepaalde families voor, maar een duidelijk erfelijkheidspatroon is niet vastgesteld. De behandeling van bijziendheid is erop gericht het brandpunt van de lichtstralen op het netvlies te laten vallen. Dit kan onder meer door het dragen van een bril of lenzen. De sterkte van de glazen of lenzen, die nodig is voor de correctie, wordt uitgedrukt in dioptrie (D). Bij bijziendheid is dit getal negatief (min). Hoe groter de myopie, des te sterker zal het glas moeten zijn ter correctie van de bijziendheid.

Correctie van bijziendheid met een bril

Het nadeel van het dragen van een bril is voor sommigen het cosmetische aspect en het ongemak (oa bij sport). Daarnaast treedt door de negatieve glazen een beeldverkleining op het netvlies op van ongeveer 2% per dioptrie. Een persoon van -5 D heeft dus een beeldverkleining van 10%. Het gezichtsveld wordt bij hoge sterktes vaak verkleind door de dikke lensrand van de brillenglazen en het brilmontuur.

Correctie van bijziendheid met contactlenzen

Het nadeel van het dragen van contactlenzen komt onder andere door eiwitafzettingen op de lens, problemen met de schoonmaakvloeistoffen, zuurstofgebrek van het hoornvlies en versterkte vaatingroei, infecties van het hoornvlies, het optreden van droge ogen en allergieën. Hierdoor komt het voor dat de lenzen niet meer (goed) worden verdragen.

Chirurgische correctie van bijziendheid

Bijziendheid kan ook chirurgisch worden gecorrigeerd, bijvoorbeeld door een laserbehandeling of het implanteren van een kunstlens. Onze kliniek biedt verschillende behandelingen aan. Meer informatie daarover vindt u bij laserbehandelingen en kunstlensimplantaties.

Sluit de enquête