LASIK (Laser-assisted In Situ Keratomileusis)

Een laserbehandeling verandert de kromming van het hoornvlies en verschuift het brandpunt van binnentredende lichtstralen naar het netvlies. Een laserbehandeling wordt met name gebruikt voor correctie van bijziendheid, maar met de nieuwe generatie lasers is ook correctie van verziendheid mogelijk. LASIK (Laser-assisted In Situ Keratomileusis) is de meest gebruikte techniek in de refractiechirurgie.

LASIK wordt sinds 1989 toegepast en wereldwijd zijn er al miljoenen behandelingen uitgevoerd. In het ACRC wordt LASIK toegepast bij:

  • myopie van -1 tot -6 D;
  • hypermetropie van +1 tot +4 D;
  • cylinderwaarden tot 3 D.

De techniek

Tijdens een LASIK behandeling wordt met een femtosecond laser een dun hoornvliesflapje gemaakt door het gedeeltelijk loshalen van de buitenste laag van het hoornvlies. Vervolgens wordt het flapje weggeklapt en wordt met een excimerlaser een dun laagje van het diepergelegen hoornvlies verdampt. Hierdoor verandert het hoornvlies van vorm. Na de laserbehandeling wordt het flapje weer terug op zijn plek gelegd waarna deze zich vanzelf vastzuigt aan het onderliggende hoornvlies. Hechtingen zijn bij een LASIK behandeling niet nodig. De gezichtsscherpte is na enkele dagen weer hersteld.

Behandeling

Op de dag van de LASIK behandeling krijgt u een half uur voor de behandeling een licht kalmeringstablet en verdovingsdruppels.

Vlak voor de operatie wordt het oog steriel afgedekt en nogmaals verdoofd met een oogdruppel. Tijdens de behandeling wordt u gevraagd naar een rood fixatielichtje te kijken. Onze laser heeft een speciale volgfunctie van het oog, een zogenaamde “eye-tracker”, die ervoor zorgt dat ook bij onbedoelde oogbewegingen de laser het oog vanzelf volgt. De laserbehandeling zelf duurt enkele minuten en is over het algemeen pijnloos. Na de ingreep wordt het oog met een kapje afgedekt. U krijgt een recept mee voor onstekingremmende oogdruppels en kunsttranen, die u gedurende enkele weken moet gebruiken. De oogartsen van het ACRC achten het veiliger om de ogen niet tegelijk te behandelen, maar met een tussenperiode van circa 2-4 weken.

Voordelen

  • Snel herstel: de meeste patiënten kunnen binnen 1 tot 2 dagen weer aan het werk. Er is weinig napijn en de gezichtsscherpte herstelt snel doordat de buitenste huidlaag van het hoornvlies, het epitheel, door de LASIK procedure niet beschadigd wordt. PRK waarbij gelaserd wordt door de huidlaag van het hoornvlies heen, leidt tot een langzamer genezingsproces omdat het epitheel in 2-3 dagen weer moet dichtgroeien.
  • Correctie tot –9 D: met LASIK is het mogelijk om grotere brekingsafwijkingen te behandelen dan met PRK. Indien met PRK bijziendheid van meer dan –6 D behandeld wordt, kan dit leiden tot littekenvorming van het hoornvlies en regressie, het terugkeren van de bijziendheid door een versterkte wondgenezing na een aanvankelijk goed resultaat.
  • Mogelijkheid tot herbehandeling: na ondercorrectie is het mogelijk om de LASIK procedure te herhalen door de flap op te tillen en een additionele laserbehandeling uit te voeren. De genezing verloopt conform de eerdere procedure.
  • Lange-termijn stabiliteit: de stabiliteit van de behandeling wordt bereikt na ongeveer 3 maanden. Door de snelle wondgenezing treden er vanaf dit tijdstip geen schommelingen meer op in het bereikte resultaat.
  • Geen littekenweefsel: er ontstaat geen littekenweefsel in de centrale cornea, zoals kan gebeuren na PRK.
  • Minder nabehandeling: er zijn geen lokale wondgenezingsremmers nodig (steroïdendruppels) na LASIK zoals bij PRK wel gebruikelijk is.

Patiënttevredenheid na een LASIK behandeling

Evaluatie van de patiënttevredenheid na een LASIK behandeling in het ACRC toont aan dat meer dan 90% van de patienten erg tevreden is over het behaalde resultaat. Over de resultaten van patiënttevredenheid en uitkomsten na een LASIK behandeling in ons centrum, kunt u meer lezen in een wetenschappelijk artikel dat in 2005 door ons is gepubliceerd (Engelstalig).

Sluit de enquête